Contact us

Pointblank Str. 14, 54321, California

Clickfactor

Map Icon

  • Het internet, online marketing en communicatie

Nederlanders volop aan de VoIP

07/05/2014
VoIP

voipBij een onderzoek naar de internetvaardigheden van Nederlanders, in relatie met die van de mensen in ons omringende landen, is naar voren gekomen dat wij Nederlanders massaal aan de VoIP-software zijn gegaan. VoIP software, oftewel Voice Over Internet Protocol, wordt gebruikt om te bellen via het internet. Wellicht de meest bekende toepassing hiervan is Skype. Ongeveer 45 procent van de ondervraagden tussen de 16 en de 76 jaar, gebruikte vorig jaar Skype om te communiceren. Een behoorlijke stijging ten aanzien van de 31 procent die dezelfde groep op dit punt scoorde in 2010.

Waarom is VoIP zo populair?

Een verklaring wordt door het CBS niet direct gegeven. Maar enkele voorzichtige aannames mogen we zeker stellen. Zo is de toename van communiceren via VoIP logisch wanneer de internetvaardigheden toenemen. Dit is in Nederland het geval. Omdat programma’s als Skype uitgaan van twéé partijen die van hetzelfde programma gebruik maken, ontstaat er een zwaan-kleef-aan effect. Daarnaast, en nu zijn we misschien een beetje stereotype bezig, is bellen via Skype goedkoper dan via een vaste telefoonlijn. En dat blijft toch iets waar wij als zuinige Hollanders gevoelig voor blijken te zijn.

Nederlanders zijn top-internetters

In het zelfde onderzoek is naar voren gekomen dat de gemiddelde Nederlander hoger scoort als het aankomt op internetvaardigheden, dan de gemiddelde Europeaan. We staan bovenaan samen met drie Scandinavische landen: Zweden, Finland en Denemarken. België staat op dat lijstje in de middenmoot.

internetvaardigheden-eu

Internetvaardigheid in de Europese Unie, personen van 16 tot 75 jaar, 2013.
Bron: CBS

Ook toont het onderzoek een toename op het gebied van internetvaardigheden onder de groep 65 plussers. In 2010 gaf 57 procent van de ondervraagden in deze leeftijdsklasse aan met internet overweg te kunnen. In 2013 is dat percentage gestegen tot 75 procent.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter