Contact us

Pointblank Str. 14, 54321, California

Clickfactor

Map Icon

  • Het internet, online marketing en communicatie

4G: hoe staan we ervoor in Nederland?

30/11/2013
4G

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de frequenties voor mobiel 4g-internet in Nederland werden geveild, maar hoe staan we er op dit moment voor wat betreft 4g? We namen een kijkje naar zowel de netwerken van providers als de toestellen die de afgelopen periode op de markt zijn verschenen.

De Nederlandse 4g-netwerken

Vier providers wisten in Nederland het recht te verwerven om 4g-frequenties te gebruiken: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle vier de providers zijn inmiddels gestart met de aanleg van het netwerk, maar met het netwerk van Tele2 kan op dit moment nog geen verbinding worden gemaakt. Zij zullen pas in 2014 beginnen met het aanbieden van 4g-internet.

Resultaat 4G veiling (via Telecompaper.com)

Resultaat 4G veiling (via Telecompaper.com)

KPN wist als eerste provider het netwerk in de Randstad open te stellen voor gebruikers en ook Vodafone en T-Mobile hebben onlangs het 4G-netwerk in de Randstad opengesteld voor gebruikers. Hoewel Tele2 en T-Mobile het netwerk samen aanleggen is Tele2 wacht Tele2 met het aanbieden van 4g-internet tot volgend jaar. Alle providers verwachten in de loop van volgend jaar een landelijk dekkend netwerk te hebben.

Ondersteunende toestellen

Wie gebruik wil maken van een 4g-netwerk moet natuurlijk ook een telefoon hebben die ondersteuning biedt voor 4g. Gelukkig is er op dat front tegenwoordig geen probleem meer. Vrijwel alle nieuwe telefoons die op dit moment in Nederland op de markt komen, ondersteunen de 4g-frequenties die in Nederland worden gebruikt.

In het verleden waren er nog wel eens problemen doordat telefoons als de iPhone 5 alleen ondersteuning boden voor Amerikaanse 4g-frequenties. Deze frequenties verschillen van de Nederlandse frequenties en daardoor kunnen de telefoons niet met alle 4g-netwerken in Nederland worden gebruikt.

Om ook gebruik te maken van de 4G netwerken in Nederland is wel een gepast abonnement nodig. KPN biedt enkel 4G aan via haar 3 duurste abonnementen. T-Mobile gaf aan dat al haar klanten gebruik kunnen maken van 4G, een slimme marketingzet. De snelheid voor de gebruiker zal blijven afhangen van het abonnement, waardoor je met goedkopere abonnementen ook geen verschil zult merken. Vodafone lijkt hierin de koploper te zijn en biedt haar klanten Vodafone RED aan, een transparant product speciaal ontwikkeld voor haar 4G klanten en grote data gebruikers. Het afsluiten van een nieuw iPhone abonnement zal dan ook gepaard gaan met een Vodafone RED abonnement.

red-abonnementen-van-vodafone

Bij high-end telefoons die vandaag de dag worden aangekocht speelt dit probleem niet meer, vrijwel alle nieuwe telefoons – waaronder de iPhone 5s, de Galaxy S4 en de Nexus 5 – bieden ondersteuning voor de Nederlandse 4g-frequenties.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter